Friday, September 19, 2014

Assalamualaikom


Teks ; zawiah daudKampung adalah tempat yang sejahtera.Pada Sabtu lepas 13/09/2014 kami balik kampung lagi . Ssemenjak akhir akhir ini agak kerap kami balik kampung.

Perjalanan balik kampung kali ini kami tidak melalui jalan biasa untuk ke Pantai Timur. Kami melalui hiway Utara - Selatan . Sampai di persimpangan dan tol simpang Pulai kami masuk ke sana untuk ke Cameron Highland. Dari Cameron Highland kami terus ke Gua Musang . Dari sana pula kami terus pula ke Dabong / Jeli keluar ke Rantau Panjang .
Walaupun perjalanan agak jauh sedikit lebih 50km, tetapi perjalanan kami agak selesa kerana jalan disini dua lorong dan kurang kenderaan dan kurang  lori lori balak yang lalu lalang .  Kami suka menikmati suasana kampung yang amat tenang. Melihat lihat perkampungan orang asli yang jauh di kawasan pedalaman . Agak menenangkan dan mententeramkan jiwa kami.

Walaupun kurang kenderaan masih perlu juga berhati hati . Keadaan bukit yang tinggi juga amat menggerunkan dengan jurang yang dalam dan bergaung . Dalam keadaan yang tenang pun , tidak kurang juga kenderaan yang kemalangan . Nauzubillah himinzalik .

Saya suka balik kampung . Adakalanya selepas balik kampung kesihatan agak menurun sedikit mungkin juga kerana kepenatan atau sebaliknya . Kami anak beranak memang berjiwa kampung.