Tuesday, August 26, 2014

Cabaran berblogging
Teks: Zawiah Daud
Foto : Akademi bekerja dari rumah.

Masih jauh perjalanan saya . Baru ada 11 entri . Saya diberi homework dan assignment untuk siapkan 44 entri. Saya juga merasa teruja sekali dibawah bimbingan ABDR ( Akademi bekerja dari rumah ).
Guru saya Puan Aishah Hussein sangat berdedikasi sekali memberi tunjuk ajar.


Saya akan guna kan dengan sebaik nya bimbingan yang diberi kan ini.

Cabaran berblogging saya ini harus diteruskan untuk penjenamaan diri, belajar untuk terus konsisten menulis dan menulis.
Beberapa tips yang diberi kan saya baca dan hadam kan ia untuk kefahaman .

Monday, August 25, 2014

Tudung dan Perniagaanteks : zawiah daud
foto : zawiah daud


Tudung dan Perniagaan .

Untuk entri Inspirasi Bisnes kali ini saya ingin bercerita berkenaan tudung. Sebenarnya banyak betul fesyen tudung yang berada dipasaran sekarang ini . Ada yang saya minat dan tidak kurang pula hanya sekadar melihat lihat sahaja.
Saya lebih kepada memakai dan mencari tudung yang tidak terlalu ranggi . Suka yang jenis labuh dan bershaja disamping masih menampakkan kesopanan dan nampak agak anggun dan sopan.
Susah juga mahu menepati citarasa ini . Kebetulan ada kenalan rapat memang mengambil upah menjahit. Kami berbncang dan sama sama mendesign tudung yang agak menepati citarasa sendiri untuk dipakai.

Bertitik tolak dari sinilah kami membuat rancangan untuk mengeluarkan tudung sendiri dengan design dan jenama sendiri . Saya suka berpegang pada prinsip belajar sambil bekerja dan bermula lah dari bawah . Permulaannya kami menjual tudung tudung yang dibeli di Jalan TAR sahaja.

Saya juga suka berkongsi jika ada suri rumah yang ingin menambah pendapatan . Sebenarnya tudung tudung saya ini dipasarkan oleh saudara saudara yang terdekat sahaja yang merupakan guru guru sekolah. Rupanya ramai juga yang suka design dan pattern tudung kami ini . Sekarang cabarannya ialah masa, modal dan konsistensi untuk istiqamah meneruskan jahitan dan jualan tudung ini sahaja. Permintaan sudah ada. Kegagalan pula dipihak kami untuk terus terusan membekalkan tudung atas sebab utama pencarian kain dan warna yang gagal menepati citarasa kehendak pemakai tudung . Dan kadangkala nya penjahit juga tidak dapat menjahit untuk jangka masa panjang .

Sebenarnya rasa seronok sungguh melihat ramai yang meminati tudung ini dan juga salah satunya saya dapat memenuhi syariat ugama iaitu menyediakan tudung labuh untuk muslimah dengan motto kami  ANGGUN. CANTIK. BERGAYA .

Berniaga itu seronok . Modalnya hati kental .
Kalau boleh  teruskan dan istiqamah . Insya Allah kita sama sama berjaya .

Mudahan amal kami ini diterima Allah .
Doakan perniagaan kecil ini bakal berkembang maju dan besar untuk saya sama sama membantu ummah dan suri suri menambah pendapatan .

Sunday, August 24, 2014

MH17 betapa bertuahnya merekaTeks: zawiah daud
foto: zawiah daud


MH17

Pagi ini hujan rahmat membasahi bumi . Alhamdulillah  sejuk dan nyaman sekali rasanya .
Dan juga hari ini baru berkesempatan duduk didepan pc mencoret beberapa cerita yang sudah beberapa hari berlalu,

Pertamanya berita yang amat memilukan pada hari Jumaat  22/08/14 tempohari. Seluruh negara dan dunia berduka dengan tragedi MH 17. hari Jumaat itu juga di jadikan hari berkabung Malaysia untuk MH17 .Bukan sahaja keluarga mangsa yang terlibat bahkan kita juga turut merasa tempiasnya. Salah seorang krew yang terlibat iaitu Ahmad Hakimi Hanapi adalah anak saudara kepada kawan baik saya. Betapa terekjutnya kami . Apabila pertama kali mendengarnya betapa luluhnya hati . Walaupun hanya mengenali mak saudaranya sahaja.

Mereka bukan mangsa tragedi malang,  tetapi mereka adalah yang bertuah dan terpilih . Manakan tidaknya seluruh dunia meratapi pemergian mereka yang berada didalam pesawat MH17 . Bagi yang beragama Islam pula disedekahkan Al Fatihah tidak kira kenalan atau tidak. Betapa bertuahnya mereka. Di sembahyangkan jenazah oleh beribu ribu jemaah . Allah telah jamin kehidupan mereka didunia dan di akhirat.
foto : google


Al Fatihah dan salam takziah dari kami buat keluarga MH17 yang terlibat. Allah menghendaki kebaikan buat mereka .

Al Fatihah buat ruh ruh yang telah pergi .