Friday, October 10, 2014

Kegembiraan itu

wajah wajah kegirangan Ex Zainab School 

bersama kawan baik 

kami berkawan baik dengan chinese girl juga 

tidak habis di ruang dalam . di lobi pun masih tidak mahu balik .


gembiranya kami seperti anak anak Ribenateks :zawiah daud
foto : saya abadikan ia disini(koleksi peribadi )

Bertemu kawan kawan seperkolahan  memang sangat sangat menggembirakan hati . Kami sama sama mengharungi suka duka alam persekolahan. Seronok tidak terkata apabila kami dapat membuat Re union di Hotel Grand Dorsett pada awal April 2014 baru baru ini.

Semua berdebar debar menunggu harinya. Di group whatss app kami berborak sakan . Tidak terkata suka dan seronoknya. Masing masing mengimbau keseronokan zaman sekolah . Engkau semeja dengan siapa ? Engkau pakai baju apa ? Pelbagai cerita.


Iktibarnya :

Kesenangan dan ketenangan tidak dapat dibeli dengan wang ringgit .
Allah memberi apa yang kita mahu ,jika mahu dunia dunialah yang Allah beri.
Ya jika kita diberi  dunia .
 Dapat  dapat membeli apa sahaja dengan wangnya tetapi kegembiraan , ketenangan dan masa tidak dapat dibeli.
Masanya terbatas. Masanya adalah bekerja .

Kita tidak akan dapat mengaut 2 keuntungan dalam satu masa. Dapat satu pasti hilang satu .

Dan saya berfikir , betullah janji Allah.
Jika engkau mahukan dunia  Aku berikan . Seenaknya lah engkau menikmatinya. Sampai engkau lupakan Aku Sang Pemberi Nikmat itu .

Saya doakan kawan baik saya itu diberi hidayah oleh Nya .


masuk paper Utusan . 


Wednesday, October 8, 2014

Kenapa Al Quran ?


teks ; zawiah daud
foto : panasonic DMC FZ40


Kenapa Al Quran ?

Dahulu suatu ketika dulu .

Saya selalu berniat untuk membaca al quran barang  1 mukasurat  sehari sudah memadai . Tapi niat saya itu sekadar niat juga. Berpuluh puluh tahun menyimpan hasrat ini. Kadang 1 bulan 2/3 bulan sekali baru dapat menghadap al quran dengan tadabburnya.

Mengapa begitu saya ini ? Arwah nenda saya seorang  qari  suatu masa dulu  dan  guru   Al quran . Masih saya ingat ketika membaca al quran bersama nenda yang kami panggil Cik Wa.  Untuk habiskan ayat bismillah itu pun mukanya sudah tersengguk ke depan mahu saja  mencecah al quran . Saya ini cucunya yang nakal selalu saja menyergah  beliau dengan berkata ‘hah’. Ketika itu saya masih bersekolah rendah .

Terpisut pisut Cik Wa menyapu mukanya kembali.  Ketika itu umur cik Wa sudah lanjut. Tapi beliau tidak berkaca mata.  Cik Wa tidak nyanyuk.
Sekarang baru saya tahu dan faham . Orang yang hafaz Al quran dan mengajar Al quran matanya memang terang dan fikiranya segar . Allahu hebatnya ayat Mu Ya Alloh.

Berbalik pada niat saya . Semakin hari semakin kuat saya ingin membaca Al quran selembar semuka surat. Allahu hebat juga perancangan Alloh. Hebat juga pilihan Alloh. Saya diketemukan dengan ustazah Ainun Mardhiah yang sedang membuat Phd di UIA . Kami membentuk jemaah dan komuniti ODOJ ( one day one juzuk ) . Indah betul. Sekarang saya tidak risau lagi . Jemaah kami dapat membaca 1 hari 1 juzuk.

Dan saya  dilantik mengetuai kumpulan saya sendiri . Saya berikan nama Famili al Quran 2 . Melalui teknologi kami bertadabur dan bertadarus . Kami bergerak melalui whatsapp apps di mobile henfon. Bukan kah ianya memudahkan ? Diberi tugasan. Keluarkan jadual . Tadarus dan tadabur .Dan di group kita  share yang kita sudah bertadabur .  Alhamdulillah done !

Ketika saya membaca Al quran  saya jumpa banyak ayat ayat yang diajar suatu ketika dulu sebagai doa dan zikir.Dahulunya saya tidak tahu ia nya ayat ke berapa dan surah apa .  Alloh indahnya hidup bersama Al quran . Betapa magik nya Al Quran .
Tips : Jika ingin mentadabur Al  quran bacalah di awal pagi . Kerana saya sudah merasai kesannya. Membaca Al quran di awal pagi akan membuat semua urusan kita pada hari itu senang seperti air yang meluncur laju . Pahamlah saya  . Inilah yang dikatakan kita jaga hak Alloh , Alloh jaga hak kita.

Tips ke 2: Sentiasa sediakan penanda . Bila terjumpa ayat yang kita sudah membacanya sebagai doa terus tandakan . Gunakan penanda seperti di gambar .Alpha Zone ?Add caption
teks; zawiah daud
foto : stockphotoAda apa dengan  alpha zone ?


Apa itu alpha zone?
Saya mengenali alpha zone ketika bersama dalam seminar bersama Prof Dr Muhaya Mohamad. Beliau bercerita dan mengajar tentang teknik alpha zone ini. Rupanya kita perlu menggerakan otak separa sedar kita ini agar kita  berjaya dan imaginasi akan jadi kenyataan .

Selepas satu satu saya diberi pengetahuan tentang teknik alpha zone ini. Demikian juga dengan pak guru yang mengajar saya . Juga semasa seminar bersama Dr Azizan Osman yang mana beliau adalah pengamal teknik NLP.

Saya memang berminat sekali dengan  teknik NLP . Ditemukan pula dengan pengamal teknik NLP Ateh Zuhairi Nopiah . Dan saya pun terus mendalami teknik NLP dan LOA. Masya Alloh  hebatnya Alloh. Daya imaginasi kita ini berupaya mengubah minda separa sedar kita ini mendapat apa kemahuan yang kita inginkan.

Perkara yang ada dalam lintasan minda kita akan menggerakkan minda sedar kita. Kata Prof ia lebih senang dipanggil minda segar.

Sebab itu kita perlu laksanakan pernafasan kita dengan betul supaya selalu berada dalam keadaan alpha dan positif. Keadaan positif ini menjadikan kita sentiasa bersangka baik dengan Alloh.
Bagaimana tu ?
Iya , Allah adalah mengikut sangkaan hambaNya.

Situasi alpha zone pada tahap tinggi :
- ketika hendak tidur
- bertenang ( zon pernafasan )
- sujud

Di ABS ( Ainon Busines School ) Puan Ainon yang pakar dalam bidang psikologi mengajar kita untuk berhati hati menuturkan kata kata kerana dengan kata kata ianya berupaya membuat orang benci dan sayang kita. Ayat yang betul dan sempurna adalah  kunci kejayaan bagi seseorang .

Bayangkan bila kita hendak memandu . Capai kunci , hidupkan kereta, tekan pedal tarik gear auto ke arah D . Adakah kita merancangnya ? Tidak . Ianya sudah di set di minda  kita bahawa itulah yang kita lakukan rutin untuk memandu  kereta .Pergerakan ini berulang ulang . Ianya dikawal minda segar kitafoto : clipart and stockphotoNah disinilah kita harus berdoa kerana kita berada didalam alpha zone dan minda segar kita diaktifkan . Dan disinilah Allah mungkin makbulkan doa kita. Makbulkan tidak sama dengan mustajab . Makbul ini tidak tahu bila kita akan dapat doa kita itu. Dan mustajab itu kita akan dapat terus doa kita itu.

Contohnya Allahu aku nak makan lasagna lah. Aku tidak punya wang untuk membelinya. Lantas secepat nya Allah menghantar lasagna ke pinggir muka kita. Itulah mustajabnya doa kita . Oleh itu teruslah bersangka baik senantiasa. Kerana Alloh sentiasa bersama hamba hambaNya yang senantiasa meminta minta kepadaNya.

sahabat !
Doakan saya terus istiqamah untuk terus berkongsi disini .


zawiah daud
3.40 pm hari rabu